Informujemy, że strona wykorzystuje pliki cookies do poprawnego działania. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki
odnośnie plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.

nie pokazuj więcej
Libia od kuchni
Janki k. Warszawy, 2005

Libia to nie tylko znany Trypolis, wielka Sahara i sławne naskalne ryty w górach Akakus. Kraj pięciokrotnie większy od Polski składa się z 3 części – Trypolitanii na zachodzie, Cyrenajki na wschodzie i Fezzanu na południu. Historia Libii jest niezwykle bogata – na przestrzeni wieków na tych ziemiach istniało wiele kultur, które pozostawiły po sobie liczne ślady i pamiątki. Ruiny fenickich miast (Leptis Magna i Sabrata), antyczna Cyrena, malowidła naskalne Tadrart, szlaki karawanowe, Ghadames – te miejsca zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.

Tanya Valko podaje przepisy kulinarnie przy tym ciekawie opisując mało znany Polakowi kraj i panujące w nim zwyczaje. Oprócz porad kulinarnych w książce można znaleźć dykteryjki, plotki i prawdziwe historie o Libijczykach oraz Polakach żyjących w tym kraju. Dowiadujemy się, jak polscy pracownicy kontraktowi adaptowali libijską aromatyczną i mocno pikantną kuchnię do swoich potrzeb oraz jakie swoje dania komponowali na bazie lokalnych składników. Opisanych zostaje parę polsko–libijskich małżeństw oraz ich sposób łączenia słodko–kwaśnych smaków. Dla Polaka wyjeżdżającego jeszcze dzisiaj do krajów arabskich może okazać się bardzo przydatny słowniczek polsko–arabsko-angielski z nazwami ziół i przypraw. Ciekawy jest też opis zwyczajów arabskich panujących nie tylko w Libii, tj. obchody świąt religijnych czy parzenie herbaty.

Tanya Valko przedstawia menu, jakie typowy Libijczyk preferuje na śniadanie, obiad i kolację. Libia pomimo izolacji nie ustrzegła się przed modą na fast foody i autorka podaje przepisy na najchętniej spożywane arabskie szybkie dania, tj. szaworma, kebab czy falafil.

Przy opisie życia libijskich kobiet Tanya Valko umieszcza przepisy na tradycyjne arabskie słodkości, za którymi przepada słaba płeć. Można tam też znaleźć parę pikantnych dykteryjek.

Książka „Libia od kuchni” została ozdobiona licznymi fotografiami kraju oraz potraw autorstwa Tanyi Valko.

© 2012 Prószyński Media Sp. z o.o.