Informujemy, że strona wykorzystuje pliki cookies do poprawnego działania. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki
odnośnie plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.

nie pokazuj więcej
Nowoczesna książka kucharska
Warszawa, 2007

Tanya Valko od lat żywo interesuje się zdrowym stylem życia, co zaowocowało poradnikiem pt. „Dość odchudzania – czas na dietę” oraz „Nowoczesną książką kucharską”, w której autorka, będąca niepoprawną dietholiczką, podaje ponad 200 „odchudzonych” przepisów.

We wstępie Tanya Valko dzieli się z czytelnikami tajemnicami lekkiego gotowania, doradza jak pobudzić metabolizm oraz opisuje diety dopasowane do stylu życia. Podaje także listę najzdrowszych i wręcz leczniczych artykułów spożywczych, wśród których wymienia czosnek, brokuły, łososia, soję, zieloną herbatę i czerwone wino.

Autorka podaje kilka tajemnic i trików, które pomogą z tradycyjnego dania kapiącego od tłuszczu lub ociekającego cukrem zrobić lekką, delikatną i dietetyczną potrawę. Piekąc czy gotując jedzenie wg sprawdzonych przepisów naszych babć, lecz używając różnych zamienników, można „odchudzić” danie czasami nawet o 300 kcal, nie tracąc nic na smaku, ani aromacie. Jest też specjalny rozdział dla wielbicieli fast foodów, w którym Tanya próbuje z wysokokalorycznego niezdrowego jedzenia zrobić takie, które ucieszy nasze podniebienie, ale nie zrujnuje zdrowia, doprowadzając do nadwagi czy wręcz otyłości. Hamburgery czy frytki wg przepisu umieszczonego w książce mogą być jadane nawet codziennie bez żadnych skutków ubocznych.

Książka polecana dla tych, którzy nie boją się eksperymentów, wykazują się w kuchni pomysłowością i chcą zachować zgrabną figurę, nie rezygnując z tradycyjnych smaków.

© 2012 Prószyński Media Sp. z o.o.